dilluns, 28 de novembre del 2011

MONUMENTS A VISITAR

- Església romànica de Sant Maria (Agullana): al bell mig delpoble d'Agullana es troba aquesta església, alçada entre la segona meitat del segle XII i començaments del segle XIII.


- Conjunt històric del nucli antic (Cadaqués): En ple cap de Creus, aïllat enmig d'una zona protegida de gran valor natral i paisatgístic, apareix Cadaqués, poble banyat per una badia que forma el port natural més gran de Catalunya.


- Església de Santa Maria (Castelló d'Empúries): aquesta construcció és més conguda com la Catedral de l'Empordà. Almenys, aquesta era el desig dels comptes emporitans, que pretenien que Castelló tornés a albergar la seva seu episcopal del comptat. Actualment ostenta el títol de basílica. la part més monumental de l'edifici és la gran portalada de marbre blanc, realitzada al segle XVI.


- Cementiri Vell (L'Escala): el cementiri vell de l'Escala, a pocs metres de la platja, és un dels cementiris marins més interessants de la costa gironina. Va ser construït a principis del segle XIX.


- Castell de Sant Ferran (Figueres): Obert tot l'any, menys Nadal i Cap d'Any. És un conjunt monumental del segle XVIII, destinat a acollir tropes militars fins fa poc temps.


-Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (El Port de la Selva): monestir, església de Santa Helena de Rodes i castell de Verdera. Horari: fins el 31 demaig, de 10 a 17.30h; a partir de l'1 de juny fins el 30 de setembre, de 10 a 20h; dilluns tancat. El conjunt monumental està situat sobre la muntanya de Verdera, des d'on es pot contemplar el litoral i na bna part del cap de Creus. El monestir apareix documentat per pimera vegada el 878.


- Monestir de Sant Quirze de Colera i església de SantaMaria de Colera (Rabós d'Empordà):les notícies més antigues d'aquest monestir són del segle X. L'esplendor medieval d'aquest conjunt arquitectònic encara sembla que sigui el mateix que quan es va construir.


- Dolmen de la Creu de Cobertella (Roses): És n dels monuments megalítics més importants delpaís. Està situat sobre un turó, a 150 metres sobre el nivell del mar. Es tracta d'un sepulcre megalític (4000 - 3500 a.C.)


-Poblat visigòtic del Puig Rom (Roses): es tracta d'un delspoblats visigòtics més importants de la península i data del segle VI. La finalitat de la seva construcció va ser purament defensiva, perquè des d'aquella zona es podia divisr el pas al cap de Creus, que aleshores era un dels únics camins que anaven cap a la Gàlia.


- Conjunt de la Ciutadella i ruïnes del monestir de Santa Maria (Roses): Aquest conjunt monumental és una gran fortalesa reanixenista de planta pentagonal que va ordenar construir l'emperador Carles V. A l'interior del recinte, es pot contemplar les restes del barri hel·lenístic, alçat entre els segles IV i III a.C., època en què la colònia grega encuyà monedes.


- Monestir de Sant Miquel (Sant Miquel de Fluvià): la construcció del monestir es va iniciar a mitjans del segle XI i l'església fou consagrada l'any 1065. Del monestir només en resta l'església, que és l'actual parròquia de la població, un edifici que destaca per la seva gradiositat.


- Conjunt del monestir de Santa Maria (Vilabertran): Palau de l'Abat, calustre i església. És un dels millors exemplesatalunya de l'arquitectura canònica regular medieval a Catalunya. El monestir consta de tres sectors: l'església, el claustre i el palau abacial.

2 comentaris: