diumenge, 4 de desembre del 2011

DANSA DE LA MORT A VERGES



La Dansa de la Mort (Festa declarada d'interès Nacional)




En el decurs de La Processó de Verges, que s’escenifica únicament la nit de Dijous Sant i conserva les característiques més tradicionals d’aquesta mena de representacions de Setmana Santa, hi destaca una veritable joia única de la cultura popular: la Dansa de la Mort.

En aquesta dansa, cinc esquelets salten al so d’un tabal, col·locats en forma de creu i amb un seguici de quatre personatges més, els quals, amb torxes, il·luminen el quadre i hi aporten l’aire tètric que hi dóna sentit.
El cos principal de la Dansa de la Mort és format per dos adults (la Dalla i la Bandera) i tres infants (dos Platets, que porten un plat amb cendra, i el Rellotge, que assenyala un rellotge sense broques).
La Mort ens avisa que no perdona ningú (amb la bandera), ens sega la vida (amb la dalla) i ens recorda que a qualsevol hora (rellotge sense broques) acabarem convertint-nos en cendra.

La pervivència
Verges és l’única població que conserva viva una tipologia de Dansa de la Mort, reminiscència de ritus ancestrals de culte als difunts. Aquest tipus de dansa macabra està molt associat a les epidèmies de pesta negra que van assolar Europa entre els segles xiv i xvii. La Dansa de la Mort indica el pas del temps, el pas inexorable d’un temps que mena tots els homes (rics o pobres, nobles o pagesos) a la mort; una mort a la qual la pesta, les guerres i la mortalitat infantil ajudaren a adquirir una personalitat real entre els habitants europeus d’aquell període, que gairebé sentien com respirava al seu costat. Per a ells, el cristianisme era el triomf sobre la mort.

Si voleu veure un vídeo: http://youtu.be/pRj1dmaCslI

Més informació: http://www.laprocesso.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada